VIRUS ZIKA. Preguntes i respostes sobre la malaltia.

El virus Zika es transmet a través de la picada de mosquits infectats. La malaltia produeix, en general, una simptomatologia lleu que pot passar desapercebuda. Els símptomes s’inicien entre tres i dotze dies després de la picada d’un mosquit infectat i inclouen principalment febrícula, erupció cutània, dolors articulars i musculars, mal de cap o cansament. Aquests símptomes solen durar entre 2 i 7 dies i en general es resolen sense seqüeles. No hi ha vacuna per prevenir les infeccions pel virus Zika, ni tractament específic amb antivirals disponible.

Entre les recomanacions que l’OMS realitza s’inclou donar consells als viatgers sobre riscos associats al Zika i mesures de prevenció. Als Centres de Vacunació Internacional, la relació de la qual apareix al següent enllaç: http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludpublica/sanidadexterior/salud/home.htm poden obtenir informació personalitzada sobre les mesures preventives a tenir en compte si van a realitzar un viatge a una zona afectada.

La llista actualitzada de països i territoris afectats de les Américas es pot consultar en: www.paho.org/viruszika.

RECOMANACIONS ALS VIATGERS QUE VAGIN O VISQUIN EN PAÏSOS AMB CASOS AUTÒCTONS DOCUMENTATS

El ECDC suggereix que es consulti al metge la conveniència o no del viatge, en funció de les condicions específiques de cada persona:
-A tots els viatgers, perquè adoptin mesures eficaces de protecció individual per evitar les picades de mosquits. En aquest sentit, les mesures preventives de picades de mosquit han de ser mantingudes durant tot el dia, en particular a mitjan matí i a última hora de la tarda.
-Als pacients amb patologies de tipus immune o malalties cròniques greus, sobre la conveniència o no del viatge.
-A les dones que estiguin embarassades o que poguessin quedar embarassades (sexualment actives i sense mesures anticonceptives eficaces), sobre la conveniència o no del viatge.
-Els viatgers que experimentin símptomes de tipus gripal (febre, artràlgia, cefalea, etc.) durant les tres setmanes posteriors al retorn de les zones amb ZIKV, hauran de consultar amb el seu metge.
-Les embarassades que hagin viatjat en algun moment del seu embaràs a les zones amb ZIKV, hauran de comunicar-li-ho al seu ginecòleg.

Per a més informació : http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludpublica/zika/home.htm

 

 

Font:http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/factsheet-health-professionals/Pages/factsheet_health_professionals.aspx