Dermatitis atòpica en el cos. Alleujar el malestar que provoquen els símptomes diaris.

La dermatitis atòpica és una malaltia de la pell que afecta el 2-5% dels adults i fins al 10-20% dels nens, en tot el planeta. Es tracta d’un trastorn crònic i perllongat, caracteritzat per pell seca, descamada i irritable i que evoluciona a manera de brots en què els símptomes són més molestos. Si bé no hi ha curació coneguda, la cura periòdica i homogenia de la pell pot protegir-la.

¿Què és la DERMATITIS ATÒPICA?

La dermatitis atòpica -que també es coneix com èczema atópico- és una malaltia de la pell que es presenta a la cara i cos de nadons, nens i adults. Si bé no es coneix cap causa originària de la dermatitis atòpica, hi ha proves que vinculen la malaltia amb l’asma i amb la febre del fenc. En els adults l’erupció afecta el coll i a la zona de l’escot, els plecs dels colzes, les cames, les mans i els peus, així com la cara i el cuir cabellut. Els símptomes i les zones afectades són una mica diferents en els nens i en els nadons. Els afectats per dermatitis atòpica sovint pateixen altres problemes conseqüents, com la falta de son, l’estrès, la discriminació i la manca de confiança en si mateix. A més de realitzar sempre una bona rutina de cura de la pell, alguns canvis en els hàbits poden alleujar els símptomes, per exemple vestir robes de cotó, mantenir les temperatures baixes per evitar la suor i evitar aliments desencadenants.

ciclo del picor

POSSIBLES CAUSES I FACTORS DESENCADENANTS DE LA DERMATITIS ATÒPICA

Els especialistes en dermatologia encara no han descobert la causa originària i definitiva de la dermatitis atòpica, ni tampoc una cura definitiva. No obstant això, hi ha evidències que diversos factors comporten un major risc per a unes persones que per a altres. Són:

  • Genètica. Hi ha un vincle demostrat entre la dermatitis atòpica, l’asma i la febre del fenc. Si un dels pares o els dos pateix d’una d’aquestes malalties, hi ha la probabilitat que els seus fills pateixin de dermatitis atòpica. El risc s’incrementa proporcionalment si tots dos pares tenen les tres malalties, de manera que la probabilitat que els fills heretin les malalties augmenta.
  • Clima / ubicació. Els climes freds suposen un major risc de patir dermatitis atòpica, igual que les ciutats contaminades. Se sap que els nens jamaicans que s’han criat a Londres, tenen el doble de probabilitats de patir dermatitis atòpica que els nens de Jamaica.
  • Gènere. Les dones tenen una propensió lleugerament més gran que els homes a patir dermatitis atòpica.
  • Edat de la mare. Els nens de mares de més edat en el moment del part tenen major risc que els de les mares més joves.

DECÀLEG DE Cures bàsiques DE LA PELL AMB DERMATITIS ATÒPICA.

1.Bany diari amb aigua tèbia de màxim 15 minuts de durada.

2. Utilitzar gels de dutxa i bany sense sabó, denominats syndet, que no irriten la pell.

3. Assecar suaument sense fregar.

4. Hidratar la pell immediatament després del bany quan encara està humida.

5. Emprar productes emolients / hidratants sense perfum i hipoalergènics.

6. Les àrees de la pell més envermellides i afectades hauran de ser tractades només amb medicaments i / o coadjuvants específics.

7. Utilitzar diàriament roba de cotó o teixits naturals.

8. Evitar fred, calor o sudoració excessiva.

9. Mantenir sempre les ungles curtes i netes.

10. La pell ha hidratar-se CONSTANTMENT per alleujar la picor i optimitzar el funcionament de la barrera cutània.