¿VACUNAR-ME PER VIATJAR?

SÍ és necessari vacunar-se abans de realitzar determinats viatges.

La vacunació és un aspecte fonamental a l’hora de preparar alguns viatges. Si ens hem decidit per visitar determinades zones, hem de consultar el CALENDARI DE VACUNES que hem de seguir.

Cada país requereix unes vacunes diferents. Depenent de la destinació que hàgim triat per a les nostres vacances haurem rebre unes vacunes o unes altres. Per això, s’hauran de consultar les fonts sanitàries de cada destinació per prendre les mesures preventives necessàries i acudir, posteriorment, a un CENTRE DE VACUNACIÓ INTERNACIONAL.

ENLLAÇ al Ministeri de Sanitat – Sanitat Exterior – CENTRES DE VACUNACIÓ INTERNACIONAL.

http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/salud/centrosvacu.htm

Normalment, són les destinacions exòtics els que més vacunes exigeixen. Aquests solen concentrar-se en ÀFRICA, AMÈRICA DEL SUD I CENTRAL, així com en el CONTINENT ASIÀTIC.

Cal prevenir, ja que hi ha vacunes que requereixen de dies o setmanes perquè siguin efectives.

Algunes de les MALALTIES INFECCIOSES més comuns en aquestes destinacions i que requereixen vacunació són les següents:

-CÓLERA: Es tracta d’una malaltia bacteriana intestinal aguda. El còlera es transmet en aigua i aliments. És una infecció poc comuna entre els turistes, si s’han rebut les vacunes contra la mateixa abans de viatjar i s’han pres les precaucions higièniques adequades.

-FEBRE GROGA: coneguda també com’vómito negre ‘, és una malaltia vírica aguda. La febre groga és transmesa pels mosquits i amb les vacunes requerides en ordre no és comú entre els turistes.

-FEBRE TIFOIDE: Aquesta infecció bacteriana es transmet també per l’aigua i els aliments. La seva incidència és molt baixa en països desenvolupats gràcies a les vacunes, però sí sol donar-se al Tercer Món.

-HEPATITIS A I B: les millors condicions higièniques de moltes destinacions i les vacunes estan fent que l’hepatitis A tingui una incidència molt baixa. En el cas de l’Hepatitis B, que es transmet per via sexual o transfusions de sang, la incidència és més elevada en les zones de risc.

-MENINGITIS : Àfrica subsahariana , el sud-est asiàtic i l’Orient Mitjà són les zones en què cal parar més atenció davant aquesta infecció aguda. La major incidència d’aquesta malaltia sol donar-se en els canvis d’estació.

-POLIOMIELITIS : Es tracta d’una infecció viral que pot afectar el sistema nerviós i provocar paràlisi. Es transmet en el contacte directe de persona a persona.

-RABIA : És una malaltia vírica que ataca el sistema nerviós. La ràbia es transmet per contacte directe entre l’home i alguns animals, ja sigui per un mos o una secreció .

-TÉTANOS : Es tracta d’una malaltia produïda per una toxina que es cola en l’organisme humà a través de ferides o contingut mucós.