TAQUES SOLARS, HI HA SOLUCIÓ?

Hem de diferenciar dos tipus principals de taques:

– ELS LENTÍGENS, en els quals augmenta el nombre de melanòcits, i així a l’estar pigmentats es veuen com taques. Són directament relacionats amb l’excés d’exposició solar i el pas del temps.

– ELS MELASMES són deguts més habitualment a canvis hormonals, com l’embaràs, la presa d’anticonceptius … També a causa de la presa de determinats fàrmacs, que poden ser antibiòtics, antiacne, diürètics … per això, és preferible consultar al FARMACÈUTIC sobre la fotosensibilitat del mateix.

La melanina es forma com a protector natural de la pell davant l’exposició solar. El precursor d’aquesta substància és l’aminoàcid tirosina.

LENTIGENS SOLARS

Són el que entenem com taques típiques del sol, són taques fosques i marrons, són planes i solen ser irregulars. Apareixen a les zones més exposades al SOL, sobretot a la cara, escot i mans, de manera que, com comentàvem, estan directament relacionades amb el temps d’exposició al sol.

Algunes persones les confonen amb les pigues, però són d’aparició espontània, són més grans i formen com una placa. Les pigues són més petites i solen ser congènites. Són les que anomenem també lentígens simples.

Aquestes taques no desapareixen soles, ni amb cosmètics, per la qual cosa cal el tractament mèdic.

¿I ELS MELASMES?

Els melasmes són diferents. Apareixen per un augment de la producció de la melanina, sobretot a les zones on està més exposat a l’SOL. Realment no tenen edat i poden aparèixer des dels 20 anys aproximadament.

Estan més relacionades amb factors hormonals, com anticonceptius, embaràs, lactància … També a la presa de fàrmacs foto-sensibilitzants (diürètics, algun antibiòtic), o productes tòpics com alguns cosmètics o els perfums.

El cloasma de l’embaràs també és un tipus de melasma, sol aparèixer en li bigoti, galtes i front.

Aquest tipus de taques, és més o menys superficial, sobretot depenent del temps d’existència d’aquesta taca. Els melasmes més profunds o dèrmics seran més difícils d’eliminar, ja que són més profunds, i ha de renovar-tota la pell i fins a l’aparició de les capes més blanques.

Els tractaments per eliminar les taques són una mica diferents, ja que al no estar tan localitzades, i en ser alguns d’ells més profunds, el tractament també va a ser una mica més lent.

Quan estem en el tractament, s’ha d’usar sempre PROTECCIÓ PANTALLA TOTAL. Generalment se solen combinar amb productes que estimulin la renovació cel·lular amb els que van a blanquejar la pell, així aconseguim que l’efecte sigui més ràpid. Per exemple, fer servir AHA, com l’àcid glicòlic o el retinol. I els blanquejadors com la Hidroquinona 3- 5%, l’àcid fític o l’àcid kòjic.

LA HIDROQUINONA

Es tracta d’un fàrmac i és altament potent. Molts metges ho recepten en combinació d’algun àcid, perquè ho preparin a la farmàcia a manera de fórmula magistral, podent així modular la dosi depenent de la taca, i tipus de pell. Encara que generalment es fa servir de 2-4%

ÀCID KÒJIC

Aquest és un actiu cosmètic i no necessita recepta mèdica per a la seva utilització. Conegut pel mercat japonès, es tracta de l’extracte de uns bolets, en fermentar els sucres de la mateixa. Actua inhibint la tirosinasa, aquesta és l’enzim involucrada en la formació de la melanina, transformant-la de la tirosina.

ÀCID FÍTIC

És un tipus d’àcid que es troba de forma natural a les closques de cereals, nous i alguna llegum, que bloqueja l’absorció de ferro i coure per a la producció de la melanina, en concentracions al 2 o al 4%.

ÀCID FERÚLIC

És un antioxidant d’origen vegetal derivat de l’àcid hidroxicinàmic que sol estar inclòs en els cosmètics despigmentants, juntament amb l’àcid kòjic o fític.

L-ARBUTINA

Està en molts dels components inhibidors de la melanina, ja que actua de forma semblant a la hidroquinona, però de forma natural i més suau. S’extreu de la boixerola o Raïm Ursi, concretament de les seves fulles, i actua inhibint la producció de la tirosinasa, l’enzim responsable de la producció de la melanina.

ÀCID GLICIRRETICO

S’extreu de la regalèssia. També conegut com enoxolona, ​​és altament antiinflamatòria i calmant de la pell, de manera que se sol utilitzar en les formulacions per despigmentar, a l’contrarestar l’acció irritant dels exfoliants i blanquejadors. Igualment per si mateix té acció inhibidora de la tirosinasa.

ÀCID AZELAIC

Natural del blat, ordi i sègol. És molt habitual sobretot a nivell mèdic per eliminar melasmes, ja que és bastant irritant. També se li coneix com àcid nonanodioico. Disminueix la Melano-gènesi i inhibeix els melanòcits actius.

ÀCID CÍTRIC

Se sol incloure en els despigmentants, com la vitamina C

PREN NOTA

L’ideal per evitar les taques és evitar el sol, però també ho podem evitar aplicant-1 FILTRE SOLAR D’ALTA PROTECCIÓ, cada dues hores d’exposició solar.

Si ja tenim la taca, és convenient aplicar sèrum o cremes despigmentants diàriament, depenent el antigues que siguin, entre un i tres mesos seguits.

Aconsellem fer servir durant el dia una crema hidratant amb o sense color i FILTRE SOLAR.