La primavera: les al·lèrgies que vénen

Arrenca l’època de pol·linització de moltes plantes i amb ella l’inici d’un via crucis per a moltes persones al·lèrgiques

La primavera ja és aquí i amb ella l’aparició de les molestes al·lèrgies. Són moltes les persones que pateixen al·lèrgia al pol·len de diferents plantes i arbres i que temen l’arribada d’aquestes dates.

Les que hauran d’estar més alerta, a partir d’ara, són les que són sensibles al pol·len de la parietària. Es tracta d’una mala herba que creix a les parets, d’aquí el nom, i que, en conseqüència, està present en ciutats i pobles (no així en el camp). És molt freqüent en tota la zona de la costa catalana, no tant a l’interior.

“Encara hi ha nivells baixos a dia d’avui”, explica la doctora Victòria Cardona, responsable de la unitat d’al·lergologia de l’Hospital Vall d’Hebron, “però en el que queda de març ia l’abril començaran a ser més alts”. El problema és que la temporalitat d’aquesta planta s’allarga molt en el temps, i és que té pol·len fins i tot a l’estiu i tardor. “És una de les que té més incidència”, assegura Cardona.

Els que són al·lèrgics al pol·len del plàtan d’ombra també hauran d’estar alerta a partir d’ara. Parlem del típic arbre que, per exemple, colonitza la Rambla de Barcelona, que està present en la Eixample de la capital catalana i que és molt fàcil de veure també a les carreteres dels pobles. “És típic d’abril i és molt explosiu”, adverteix la al·lergòloga de la Vall d’Hebron. “Comença de forma brusca i assoleix el punt àlgid de seguida. Encara que també desapareix ràpid i no es perllonga molt en el temps “, afegeix.

Millor ho tenen les persones al·lèrgiques al pol·len de xiprer, i és que l’època més dura ja ha passat. Un dels principals problemes relacionats amb aquest arbre és la seva presència massiva al territori. Quan parlem de xiprer no només ens referim al típic arbre alt i esvelt que sol trobar-se en esglésies i cementiris, sinó que també s’inclouen molts dels tanques que trobem en ciutats i urbanitzacions (són de la mateixa família, les cupressàcies).

Contaminació

Els ambients contaminats són un hàbitat a evitar per a aquells propensos a les al·lèrgies al pol·len. La pol·lució potencia l’efecte al·lèrgic. “Els pòl·lens amb partícules de dièsel són més agressius i els pacients tenen més símptomes”, apunta Carmona. No és per casualitat que sigui més freqüent ser al·lèrgic a ciutat que en pobles.

Efectes

Mucositats, nas tapat, esternuts i picor, però també conjuntivitis i irritació de gola, són alguns dels molestos símptomes que pateixen els al·lèrgics a aquestes dates. Però la cosa pot anar encara més enllà. “Hi ha molts pacients que pateixen crisis d’asma bronquial, el que pot implicar visites a urgències i fins i tot ingressos”, esgrimeix la al·lergòloga de la Vall d’Hebron.

Vist això, és fàcil entendre que les al·lèrgies, més enllà de les molèsties, afecten la vida quotidiana de qui les pateix. Sobretot, si tenim en compte que aquestes són més freqüents entre la població jove en edat d’estudiar o treballar.

Ara, gràcies a les noves tecnologies, hi ha moltes possibilitats de saber quan comença a haver-hi en l’aire el pol·len al que un és al·lèrgic, cosa que suposa ja una millora. Com a mínim, les persones potencialment afectades estan alertades i, en conseqüència, ja han pogut, aquelles que hagin volgut, visitar al metge i medicar-se. En aquest sentit, les vacunes són una bona solució. “A partir dels 4 o 5 mesos d’aplicar-les comencen a tenir efecte”, assenyala Cardona. “Quan deixes de posar-te-, després de fer-durant un període d’entre 3 i 5 anys, el seu efecte es manté. Molts pacients durant dècades estan bé. O els símptomes han desaparegut del tot, o tenen menys “, afegeix.

Font: La Vanguàrdia