Acidesa d’estómac: causes i recomanacions

L’acidesa d’estómac, que també es coneix amb el nom de pirosi, és aquell sabor agre o amarg en la gola i en la boca que va acompanyat d’una sensació ardent i dolorosa que se sent a l’esòfag (darrere de l’estèrnum), i que pot arribar a estendre’s fins al pit i irradiar-se cap al coll o la gola. Aquests símptomes són el resultat de l’acumulació de l’àcid estomacal dins de l’esòfag que provoca la irritació.

Causes

L‘acidesa pot ser causada per una malaltia del reflux gastroesofàgic (reflux àcid), per un espasme esofàgic o bé per l’ús d’alguns medicaments antiinflamatoris. Després d’haver dinat una gran quantitat de menjar, o en el moment de ficar-nos al llit, es pot sentir una sensació de com si el menjar o els líquids tornessin a la gola o a la boca (regurgitació).

Hi ha diversos factors que influeixen i augmenten l’acidesa, com: embaràs, vestir robes atapeïdes que pressionen l’estómac, fumar, prendre cafè i alcohol, tomàquet, xocolata, menjades excessivament grasses o pesades, ceba o els menjars picants. No obstant això, no a totes les persones els afecta de la mateixa manera.

Solucions i tractament a l’acidesa 

L’acidesa ocasional se soluciona amb un antiàcid, però en el cas d’una acidesa continuada es podria arribar a desenvolupar una inflamació i lesió de la mucosa de l’esòfag, la qual cosa requereix la consulta del metge.

Si a part de l’acidesa, també es presenten símptomes com mal de coll persistent, ronquera, tos crònica, asma, vòmits, sang en la femta, dolor en el pit i sensació d’inflor en la gola, llavors la consulta mèdica és necessària.

El tractament de l’acidesa demana un canvi de l’estil de vida, adoptant els consells esmentats a la fotografia i fent servir si calen medicaments antiàcids que neutralitzen l’àcid d’estómac i es poden prendre, segons la necessitat, per alleujar ràpidament la majoria dels símptomes de l’acidesa. En cas de tractar-se d’una acidesa freqüent o severa, el metge li indicarà la medicació més adequada. 

 

 

Font:Col.legi Oficial de Farmacètics de Barcelona