La pell, l’òrgan més sensible dels nadons des dels primers dies

La dermatitis irritativa del bolquer és un dels trastorns dermatològics més comuns en els nadons a causa d’una combinació de factors: contacte prolongat amb la femta o l’orina, frec, fricció, humitat i factors bacterians que puguin parasitar la zona.

Per evitar l’aparició d’aquesta dermatitis cal protegir la zona del bolquer amb un producte barrera, així com utilitzar bolquers de gran absorció i canviar-los amb freqüència.

A més de la dermatitis del bolquer, en els primers mesos de vida poden aparèixer de forma habitual la dermatitis atòpica, les taques hiperpigmentades o els hemangiomes infantils. A mesura que creixen, els nens poden patir patologies associades a l’escolarització, com són les berrugues o els mol·luscs contagiosos. En l’adolescència, a diferència del que succeeix en la infància, l’acne té una alta prevalença. No hi ha evidències de la relació directa entre l’acne infantil i la seva aparició en l’adolescència. Només els nens amb acne intensos poden tenir més risc de patir-los  partir de la pubertat.

Un dels dubtes més recurrents dels pares en la consulta d’atenció primària té a veure amb la cura de la pell del nadó. Algunes de les recomanacions generals per a la cura de la pell del nadó sa són: insistir en la higiene diària, la hidratació i la prevenció de l’exposició al sol haurien de constituir, segons el parer de l’especialista, les principals pautes a seguir per progenitors i cuidadors.

 

Font: Simposi ‘Actualitat a Pediatria’ en el marc del Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP)